نظریه «جریان دو مرحلهای در ارتباطات»، از اولین نظریههای ارتباطی در حوزه «افکار عمومی» است که سعی دارد با نگاهی واقعگرایانه، به تبیین نقش «نخبگان اجتماعی» در اقناع و تأثیر پیام بر مخاطبان بپردازد... نظریه «جریان دو مرحلهای در ارتباطات»، از اولین نظریههای ارتباطی در حوزه «افکار عمومی» است که سعی دارد با نگاهی واقعگرایانه، به تبیین نقش «نخبگان اجتماعی» در اقناع و تأثیر پیام بر مخاطبان بپردازد. طبق این الگو، پیامهای رسانهای وقتی تأثیرگذار است که ابتدا «رهبران فکری» را متقاعد کند، زیرا آنها هستند که با پیامها بیشتر درگیر میشوند. در واقع استفادهکنندگان عمده رسانهها، نخبگان اجتماعی هستند که با توجه به «شبکههای اجتماعی مسلط» به انتشار مجدد پیامهای رسانهای میپردازند و نفوذ قابل توجهی در میان عموم افراد جامعه دارند. «پل لازاسفلد»، دانشمند آمریکایی حوزه ارتباطات، این نفوذ را تحت عنوان نظریه «نفوذ شخصی» و طی پژوهشی درباره انتخابات ریاستجمهوری در ایالات متحده، مطرح کرده است. اساس نظریه جریان دو مرحلهای ارتباط و نفوذ شخصی بر فرآیند تکمیلی اقناع رسانهای و «ارتباطات چهره به چهره» استوار است.
در واقع، ایدهها و افکار از طریق رسانهها جریان پیدا میکند و از طرف نخبگان به بخشهای کمتر فعال جامعه منتقل میشود. نخبگان افرادی هستند که از رسانهها بیش از مردم عادی استفاده میکنند، با دیگران درباره موضوعات معین بحث و سعی میکنند که بیش از آنها از محیط پیرامونی و حوادث و جریاناتی که در آن رخ میدهد، آگاهی یابند. سپس به تفسیر و تعدیل پیامهای رسانهای در انتقال به مردم میپردازند. ناگفته نماند که در مطالعات مربوط به جنگ روانی، اقناع و تأثیرات رسانههای همگانی، نظریه نفوذ شخصی در چنان موقعیتی از اهمیت تئوریک قرار دارد که در بعضی ارزیابیها از آن بهعنوان پارادایم مسلط یاد شده است.
از سوی دیگر، کمتر متن تئوریکی درباره جنگ نرم و نقش رسانهها را در زمینهای میتوانید پیدا کنید که رسانهها را بهتنهایی مبدا تحولات قلمداد کند. امروزه با حجم انبوه اطلاعاتی که بهراحتی در اختیار عموم قرار میگیرد، سادهانگارانه است که نفوذ رسانهها بهتنهایی، بهعنوان عامل عمل اجتماعی مورد توجه قرار گیرد و نقش نخبگان در این زمینه نادیده انگاشته شود. اما نقش نخبگان، همیشه نقش ثابتی نبوده است و نخبگان با توجه به منابع فکری و رسانهای خود، موضعی متفاوت در برابر رسانههای متفاوت اتخاذ کردهاند. از این رو، گفتمانهای «مسلط» و «پیرامونی» با توجه به منابع متعدد رسانهای توسط مصرفکنندگان عمده رسانهها شکل میگیرد.
البته نباید از نظر دور داشت که رسانهها با توجه به حجم و همچنین کیفیت پیام خود، نقش عمدهای در ایجاد گفتمانها ایفا میکنند. اما با توجه به پیامهای متضاد و متفاوت، مخاطبان تصمیمگیری را مبنای عناصر مکمل پیامهای رسانهای، مانند گروهها و اطرافیان اتخاذ میکنند. در واقع این ارتباطات بیواسطه است که صحت پیامهای رسانهای را تأیید یا رد میکند. بنابراین دو مسئله در اینجا اهمیت مییابد. یکی کیفیت و حجم پیامهای رسانهای است که نخبگان فکری دریافت میکنند و دیگری، تأیید و رد پیامها توسط نخبگان اجتماعی برای عامه مردم است که در بمباران بیهدف اطلاعات قرار میگیرند. در صورتی که نخبگان با توجه به مبانی معرفتی و منظومه فکری خود، به گزینش رسانهها و پیامها دست میزنند و خود را در معرض هر پیامی قرار نمیدهند و به مطالعه و مشاهده هر رسانهای نمیپردازند.
در مبانی جنگ نرم و تکنیکهای اقناعی نیز این مسئله به دقت مورد توجه قرار گرفته است. هر پروژه نرم رسانهای برای رسیدن به اهداف عملی خود ناگزیر به ایجاد چنین چرخهای است. در واقع بدون ایجاد گروههای نخبگانی که تأثیر عمدهای در ایجاد فضای گفتمانی مسلط ایفا میکنند، نمیتوان از تأثیر پیامهای مستقیم رسانهای مطمئن بود. بنابراین طراحان پروژه، با تمسک به فنون جنگ نرم مانند تطمیع، تهدید و ارعاب ابتدا سعی در ایجاد نخبگان مورد نظر را در جامعه هدف دارند تا مکمل پیامهای رسانهای آنان باشند.
بنابراین در سیاستهای دفاعی در پروژههای جنگ نرم رسانهای، باید به دقت به تحلیل رفتار نخبگان پرداخت و عملیات روانی دشمن را از طریق ایجاد گروههای نخبگانی در مقابل خواص فریبخورده و همچنین ایجاد فضایی برای بیان منابع معرفتی و فکری لازم در میان نخبگان بهکار بست. تجربه نشان داده است که هرگاه «شکاف» بین نخبگان و عموم جامعه بیشتر شده، تنها «انزوای اجتماعی» آنان را به دنبال داشته است. در واقع نخبگانی که بدون توجه به منابع معرفتی، آیین و تاریخ ملت خود، به مصرف و ترویج منابع رسانهای دیگری میپردازند، بیشک از دایره منابع تصمیمسازی ملت خارج خواهند شد و در انزوای مطلق قرار خواهند گرفت.
:: موضوعات مرتبط:
نقش نخبگان در مقابله جنگ نرم ,
,
:: بازدید از این مطلب : 539
|
امتیاز مطلب : 32
|
تعداد امتیازدهندگان : 12
|
مجموع امتیاز : 12